HD Sentinel houdt de gezondheid van je harde schijf in de gaten

Hard Disk Sentinel (HD Sentinel) is een geheugen resident programma om de gezondheid van zowel harde schijven (vanaf nu HD – hard disk te noemen) als Solid State Disks (SSD) in de gaten te houden. Uiteindelijk komt er voor iedere HD en SSD een moment van falen. Dit is een gegeven waar je je op kunt voorbereiden. In de eerste plaats door het voorhanden hebben van een goede backup.

Maar zelfs wanneer je een backup hebt kan het een voordeel zijn om van te voren te worden gewaarschuwd als een harde schijf of SSD op het punt staat er mee op te houden. Je kunt zo de vervanging van de harde schijf min of meer gepland laten verlopen op een tijdstip dat het uitkomt.

Ik ben geen fan van het op de achtergrond continue uitvoeren van allerlei taken in Windows. Ik word regelmatig bij computers geroepen die niet vooruit te branden zijn ondanks het feit dat er allerlei ‘systeem optimizers’ actief zijn. Mensen hebben niet in de gaten dat deze optimizers meer kwaad dan goed doen. Ten eerste is het nut van de optimalisaties twijfelachtig, en ten tweede gebruiken de processen van de optimizer zelf allerlei systeem bronnen (geheugen, CPU). Ik zelf probeer de achtergrond taken te beperken tot een virus scanner, een backup tool en HD Sentinel. HD Sentinel heeft een te verwaarlozen impact op systeem bronnen.

S.M.A.R.T. – Self Monitoring Analysis and Reporting Technology

Een harde schijf (en SSD) houdt allerlei gegevens over zichzelf bij via een techniek die SMART genoemd wordt. Het zijn deze gegevens die een hard disk monitor in staat stellen te rapporteren wat de gezondheidsstaat van de schijf is en voorspellingen te doen m.b.t.  de geschatte levensduur.

De voorspellingen van HD Sentinel zijn gebaseerd op jarenlange ervaring en derhalve zijn de voorspellingen van HD Sentinel erg betrouwbaar.

SSD, USB en ook RAID

De meeste SMART tools en hard disk monitors zijn beperkt tot ingebouwde, vaste harde schijven. HD Sentinel is een van de weinige tools die ook uit de voeten kan met USB disks en zelfs disks die zijn ‘verborgen’ achter een RAID controller. De lijst van ondersteunde hardware is indrukwekkend. Bovendien wordt de software erg actief onderhouden en is de kans groot dat niet ondersteunde hardware snel wordt toegevoegd.

HD Sentinel Std HD Sentinel Pro HD Sentinel Family
Hard disk gezondheid monitoren

 • Monitor staat van hard disks, SSDs etc.
 • Oppervlakte controle
 • Hardware disk testen
 • Hard disk seek time, stress testen
Hard disk monitoren + uitgebreide disk testen

 • Monitor staat van hard disks, SSDs etc.
 • Hardware disk testen
 • Hard disk seek time, stress testen
 • Complete oppervlakte analyse, opfrissen, opnieuw initialiseren
 • Bad sector repair
 • Verwijderen van gegevens
 • Portable versie (gebruiken zonder installatie)
 • Disk tests plannen
Hard disk health monitoring + variety of disk checks

 • Als de pro versie
 • Licentie staat installatie toe op 5 PC’s gelijktijdig
Purchase – 18.00 EURO19.50 USD Purchase – 28 EURO / 29.95 USD Purchase – 49.95 EURO / 53 USD
Download  and try HD Sentinel
 • Download a Trial  to examine the application and test its functionality and verify hardware compatibility
 • 30 day refund policy
 • VAT: Prices are subject to VAT if you are in EU.
 • HD Sentinel License Agreement

Een schat aan informatie

Op het eerste gezicht ziet HD Sentinel er wellicht intimiderend en onoverzichtelijk uit:

HD Sentinel disk health monitor

Het goede nieuws is, dat als je niet wilt, je je niet hoeft bezig te houden met het grootste deel van de geboden informatie. Een snelle blik op het als het goed is, groene tekst vlak, is voldoende: HD Sentinel meldt dat de disk in perfecte conditie is; ‘Geen acties nodig’. Je kunt nu in principe HD Sentinel sluiten in de geruststellende wetenschap dat HD Sentinel waakt over de hard disk en je zal informeren wanneer daar aanleiding toe is.

Maar eigenlijk valt het ook wel mee met de onoverzichtelijkheid. Links bevindt zich een lijst met opslag apparaten, de harde schijven. Selecteer een disk en gebruik de TABs ter rechter zijde om informatie over de disk te raadplegen.

Harde schijf onderhoud met HD Sentinel

Als je actief de staat van een hard disk wilt onderzoeken of (preventief) onderhoud wilt plegen is HD Sentinel ook een goede keuze.

Ten eerste stelt HD Sentinel je in staat om zogenaamde ‘self-tests’ uit te voeren. Deze tests zijn in de hard disk ‘ingebouwd’, d.w.z. deze tests worden door de hard disk firmware uitgevoerd.

Ook kan HD Sentinel zelf een keur aan tests oppervlakte tests uitvoeren zoals lees, lees/schrijf, lees/schrijf/verifieer etc.. Dit soort tests kunnen worden gebruikt als preventief onderhoud:

Een hard disk (of SSD) kan pas ontdekken of een sector in orde is wanneer een poging word gedaan deze sector te lezen. Het scannen van de gehele disk is dus de manier om te verifiëren dat het oppervlak van een harde schijf in orde is. HD Sentinel kan zelfs een ‘bad’ sector vervangen (sector reallocation) onder Windows, dit in tegenstelling tot veel andere Windows software.

hd sentinel surface scan

Bad sector repair

Een unieke feature van HD Sentinel is het repareren van bad sectors vanuit Windows, zelfs op de actieve Windows partitie. Nu moet reparatie van een bad sector wel verder worden uitgelegd:

Sector reallocation

Als een sector echt niet meer leesbaar is door fysieke fouten op het schijfoppervlak, dan is er van echte ‘reparatie’ geen sprake. Niet door HD Sentinel of door enige andere utility (hoewel dergelijke claims regelmatig gemaakt worden). Wat er wel gebeurt is het volgende:

Harde schijven een SSD’s hebben software ingebouwd. We noemen deze software de firmware. Het is deze firmware die regelt dat data word ‘geleverd’ en die fouten afhandelt. Als de firmware een sector niet kan lezen wordt een fout gerapporteerd. Dit gebeurt pas nadat de firmware een keur aan trucs uit de kast heeft gehaald om de sector toch te kunnen lezen (error recovery procedure). Een dergelijke fout zal in SMART opduiken in attribuut ‘pending sectors’.

Een pending sector is een niet betrouwbare sector die kandidaat is voor ‘reallocation’. Zeg maar, ‘vervanging’. Een moderne hard disk (en SSD) heeft een pool van reserve sectoren, en deze kunnen worden gebruikt om bad sectors te vervangen.

Dit gebeurt volkomen transparant en word geheel door de firmware afgehandeld. M.a.w., als Windows of andere software sector 100 van de harde schijf wil lezen, dan zal de schijf de inhoud van deze sector leveren zelfs als deze sector in het verleden ‘bad’ was en inmiddels vervangen door een ‘spare sector’.

Het uiteindelijke vervangen van een totaal onleesbare sector gebeurt pas wanneer de disk de opdracht krijgt naar de sector te schrijven. Het schrijven van nieuwe data naar een dergelijke sector wordt door de hard disk gezien als groen licht om de data in de sector als verloren te beschouwen. Je kunt hier voor software gebruiken die een lees-schrijf test doet op het schijfoppervlak.

Lees / schrijf test onder Windows

Middels de optie ‘schijfherstel’ kan HD Sentinel deze sectoren zelfs ‘reallocaten’ in Windows en zelfs als de partitie niet kan worden ‘ge-locked’ (als de partitie geopende bestanden bevat wat op de c: schijf per definitie geldt). Ik ken geen andere software die dit ook kan.

Bovendien kan HD Sentinel je vertellen of en welke bestanden er getroffen worden door bad sectors. Ook dit is een unieke feature binnen HD Sentinel.

The ultieme Disk Health Monitor

Wat mij betreft is HD Sentinel de meest geavanceerde hard disk monitor die beschikbaar is.