Gegevens redden van een geheugen kaart

Gegevens redden van een geheugenkaart, bijvoorbeeld SD Card.

Gegevens redden van een geheugenkaart is goed te doen zolang de kaart fysiek in orde is. Een geheugenkaart is heel handig, maar ze zijn ook erg kwetsbaar. De camera waarin zo’n kaartje gebruikt wordt heeft een heel mini besturingssysteempje aan boord dat er voor zorgt dat bestandjes netjes worden opgeslagen.

In deze software kunnen fouten optreden, maar het kan ook voorkomen dat bestanden niet goed worden weggeschreven en bijgewerkt in de boekhouding (de FAT) . Bijvoorbeeld door slechte contacten, het te snel verwijderen van de geheugenkaart, plotseling stroom verlies etc.. De schade kan variëren van een paar corrupte of missende bestanden tot aan een RAW bestandssysteem.

Het kan natuurlijk ook dat je de kaart per ongeluk formatteert of per abuis bestanden wist.

Het maakt eigenlijk niet uit hoe je je bestanden verloor, met ReclaiMe File Recovery maak je een goede kans om ze snel en eenvoudig terug te halen.

Toegang krijgen tot je data

Het hangt van de camera of de smart-phone af of deze direct benaderbaar is als opslag apparaat in Windows. Normaliter is dit het geval wanneer het apparaat een schijf letter toegewezen kreeg. Als dit niet het geval is moet je de geheugenkaart uit de camera nemen en een reader gebruiken. Deze readers zijn voor minder dan een paar tientjes te koop. In laptops zit soms een reader ingebouwd.

externe geheugenkaart lezer

Externe kaart lezer (USB)

Internal memory card reader

Interne kaartlezer in laptop

Om gegevens te redden van zo’n kaartje heb je een extra disk nodig om data naar toe te schrijven. Je schrijft de te redden bestanden dus niet weg naar het geheugenkaartje zelf!

Data terughalen van een geheugenkaart

  • Download en installeer ReclaiMe File Recovery
  • Start ReclaiMe
  • Selecteer het volume (de schijfletter) of de fysieke disk
  • Klik Start

Hint: Disk en volume detectie kan soms even duren. Als je data wilt terughalen van een Windows bestandssysteem kun je de detectie van MD, LVM en BTRFS volumes overslaan door op cancel te klikken.

In dit type scenario’s kun je doorgaans de drive herkennen aan de drive letter. Als er geen drive letter is toegewezen kun je het fysieke apparaat kiezen. Op deze pagina vind je een uitleg van de verschillende disk en volume icons.

Selecting the drive to unformat

ReclaiMe zal doorgaans binnen enkele seconden beginnen met het tonen van folders en bestanden. Terwijl ReclaiMe scant zal het bestanden blijven toevoegen. Je hoeft echter niet zoals bij veel andere software uren te wachten voordat je bestanden kunt gaan redden. Je kunt bijna onmiddellijk:

  • Bladeren en bestanden gaan zoeken
  • Bestanden pre-viewen
  • Bestanden kopiëren

unformat - folder and file list

Houdt het aantal gevonden bestanden in het oog. Als er geen bestanden meer worden toegevoegd kun je met de Pause knop de scan pauzeren. Selecteer alle bestanden en folders die je wilt redden en gebruik de Save knop op de toolbar om ze te kopiëren naar een andere drive.

Je kunt ook de zoek functie gebruiken middels de knop links onderaan de window. Als je bestanden nog niet door de scan gevinden werden klik je wederom op de Pause knop om de scan te hervatten.

Deze video van zo’n vier minuten legt de procedure voor gegevens redden van een geheugenkaart nogmaals uit :

Hulp nodig?

Je kunt je vragen stellen in het Nederlands. Ik probeer te antwoorden binnen een dag. Vaak reageer ik dezelfde dag. Je kunt me ook een email sturen: joep@disktuna.com.